Zelf Bloeddruk meten

Het wordt aanbevolen om zelf de bloeddruk te meten en deze resultaten met je huisarts te vergelijken. De reden waarom men dit aanraadt is omdat er sprake is van het witte jassen syndroom. Het witte jassen syndroom is een syndroom waardoor je je niet op je gemak gaat voelen en de resultaten van de meting niet correct zijn. Het is dus veel beter om je bloeddruk te meten in je vertrouwde omgeving.

voor dat men zelf de bloeddruk meten gaat wordt het aanbevolen om zich te ontspannen en zeker niet aan lichaamsbeweging te doen en zeker ook geen stimulerende middelen zoals tabak en cafeïne te nuttigen. Het wordt aangeraden om ‘s morgens en ‘s avonds je bloeddruk te meten maar let erop dat je deze een uurtje na het opstaan en een uurtje voor het slapen gaan meet.

Als men het gevoel heeft dat men zich kalm voelt kan men zich op een stoel zetten om de bloeddruk te gaan meten. Blijf voor alle zekerheid nog 5 minuten rustig op de stoel zitten zodat je zeker weet dat je in alle rust kan gaan meten. De bloeddruk wordt op de blote bovenarm gemeten en de handpalm houdt men open en naar boven gericht. Maak geen bewegingen want dit zal de meting beïnvloeden. Op de bloeddrukmeter kan u nu de systolische en diastolische bloeddruk aflezen. Vergeet zeker ook niet eerst de handleiding van je bloeddrukmeter te lezen voor alle details.

Hulp nodig bij het kiezen van de beste bloeddrukmeter?