Pols of bovenarm bloeddrukmeter?

Als men een bloeddrukmeter gaat aanschaffen moet men natuurlijk goed opletten naar het type bloeddrukmeter. Er zijn namelijk verschillende type bloeddrukmeters op de markt. In het volgende artikel bespreken we de eigenschappen van de polsbloeddrukmeter en de bloeddrukmeters voor de bovenarm.  Er zijn ook nog bloeddrukmeters op de markt die je bloeddrukwaarde meten via je  vinger. Deze vingerbloeddrukmeters koopt men beter niet aangezien ze minder betrouwbaar zijn.

Het verschil tussen polsbloeddrukmeters en bovenarm bloeddrukmeters

Deze 2 type bloeddrukmeters werken ongeveer op dezelfde manier met uitzondering van enkele aspecten. Bij beide wordt bijvoorbeeld een manchet gebruikt om de bloeddruk te meten. Beide bloeddrukmeters bieden zowel voordelen als nadelen.

Bloeddrukmeters voor de pols (onderarm)

De polsbloeddrukmeters worden rond de pols gebruikt en maken geen gebruik van een manchetslang. Door gebruik te maken van een vaste manchet dient men niet telkens te checken of de manchetslang niet geblokkeerd is door een knik in de slang. Waar men dan wel weer rekening mee moet houden is de positie die men aanneemt als men de bloeddruk wilt gaan meten. Voor een polsbloeddrukmeter moet de bloeddrukmeter ter hoogte van het hart worden gehouden. Indien men dit niet doet dan zijn de waarden die men afleest van de display inaccuraat. Dit is waarom men vaak afraadt om een polsbloeddrukmeter aan te schaffen. Een oplossing op dit probleem is de positiesensor welke men terug vindt bij de betere bloeddrukmeter merken. Wat de positiesensor doet is het bepalen van de ideale positie voor de bloeddruk te meten. Indien de arm niet op de correcte positie is geplaatst dan wordt dit weergegeven op de display.

Een nadeel van polsbloeddrukmeters is dat deze zeer gevoelig zijn voor beweging men dient dus volledig stil te zitten als men een meting wilt gaan doen via de pols. Ook dient men rekening te houden met de positite van het manchet. Het manchet mag niet het uitstekende polsbeen bedekken. Als het manchet het uitstekend polsbeen bedekt dan is de kans groot dat de meting onjuist is.

Over het algemeen zijn bloeddrukmeters voor de pols ook goedkoper dan bovenarm bloeddrukmeters.

Bloeddrukmeters voor de bovenarm

Bij een bovenarmbloeddrukmeter wordt de meting van de bloeddruk gedaan rond de bovenarm aan de hand van een manchet. Dit manchet is met de bloeddrukmeter verbonden aan de hand van een manchetslang. Men dient dus elke keer te controleren of de manchetslang geen last heeft van een knik in de kabel of een andere blokkage. Deze manier van bloeddruk meten wordt ook door huisartsen gehanteerd.

Voor bovenarm bloeddrukmeters zijn er verschillende maten manchetten beschikbaar zodat ook kinderen of personen met iets bredere armen gebruik kunnen maken van het apparaat.

De bloeddrukmeters voor de bovenarm zijn t.o.v. de polsbloeddrukmeters minder gevoelig voor beweging. Nog een voordeel is dat de positie van de arm niet persé ter hoogte van het hart moet zijn, wat de meting van de bloeddruk natuurlijk makkelijker maakt. Ook tonen studies aan dat dit type bloeddrukmeters accurater zouden zijn dan anderen.

Bovenarm bloeddrukmeters zijn over het algemeen iets duurder dan polsbloeddrukmeters maar dit hangt natuurlijk ook van het merk af.

Hulp nodig bij het kiezen van de beste bloeddrukmeter?