Hoge bloeddruk informatie

Een hoge bloeddruk zul je niet al te snel opmerken. Er zijn geen duidelijke lichamelijk symptomen en wanneer je bloeddruk niet permanent en langdurig hoog blijft, valt het dus meestal niet op. Daarom is het niet slecht om je bloeddruk regelmatig te laten meten of zelf op te nemen. Hoewel er is eerste instantie geen directe gevolgen verbonden zijn aan een hoge bloeddruk, kan dit op termijn wel serieuze problemen opleveren.

Hoge bloeddruk als oorzaak

Een hoge bloeddruk is namelijk de oorzaak van enkele zeer ernstige medische aandoeningen. Hierbij kun je denken aan een hartinfarct, een hersenberoerte, nierbeschadigingen, oogbeschadigingen en een slechte doorbloeding van je benen of je hart. Dat deze aandoeningen niet enkel zware gevolgen, maar zelf de dood tot gevolg kunnen hebben, zet aan tot voorzichtigheid en maakt duidelijk waarom het vermijden van een hoge bloeddruk zo belangrijk is.

Tegenwoordig kan je zelf je bloeddruk opnemen en hoef je dus niet elke keer naar de dokter te lopen. Er zijn bloeddrukmeters op de markt in verschillende uitvoeringen waarbij het aantal functies meestal een indicatie is voor de prijs. Hiermee kun je perfect je bloeddruk in het oog houden. Wanneer je de bloeddruk meet zul je een boven- en een onderdruk krijgen. Van een hoge bloeddruk is sprake wanneer de bovendruk hoger ligt dan 14 en de onderdruk hoger dan 9. Wanneer dit vaak het geval is, is een regelmatige controle aangewezen.

Er is niet dadelijk een reden tot paniek bij het meten van een hoge bloeddruk. Deze kan ook tijdelijk zijn als gevolg van stress, zwangerschap, ziekte, dieet, enzovoort. Het is enkel bij een langdurig hoge bloeddruk dat er een reden is om je zorgen te maken.

Merk je een hoge bloeddruk op dan zijn er enkele zaken die je zelf kunt doen. Zo zorgt voldoende lichaamsbeweging, een beperking van alcohol en een gezond lichaamsgewicht al snel voor een daling van je bloeddruk. Ook een aangepast voedingspatroon dat voldoende groenten, brood, aardappelen, pasta of rijst bevat kan wonderen doen. Daarnaast vermijd je bij voorkeur verzadigde vetten en zout. Zij zorgen voor een verhoging van je bloeddruk.

Of deze middeltjes helpen, is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de oorzaak van je hoge bloeddruk. Bij langdurige problemen is het altijd noodzakelijk om een arts te raadplegen.

Hulp nodig bij het kiezen van de beste bloeddrukmeter?