Verschil halfautomatische en volautomatische bloeddrukmeter

Er bestaan verschillende type bloeddrukmeters, de polsbloeddrukmeter, bovenarm bloeddrukmeter en de vingerbloeddrukmeter. Nu zijn er nog verschillende type bloeddrukmeters als men gaat kijken naar de manier waarop de bloeddruk gemeten wordt. Men heeft de manuele bloeddrukmeter, de halfautomatische bloeddrukmeter en de volautomatische bloeddrukmeter.

Wat is het verschil tussen deze bloeddrukmeters?

Hieronder een kort overzicht van de verschillen tussen de manuele, halfautomatische en volautomatische bloeddrukmeters.

Manuele bloeddrukmeters

Manuele bloeddrukmeters zijn zeer delicate apparaten die geregeld een herijking nodig hebben omdat het apparaat na een tijd mogelijk ontregeld is. Dit type van bloeddrukmeters wordt vaak gebruikt door artsen en vereisen een zeker bekwaamheid om een juiste meting te kunnen doen van de bloeddruk van een persoon. Om deze reden is een manuele bloeddrukmeter dus niet geschikt om zelf thuis uw metingen te doen.

Halfautomatische bloeddrukmeters

De halfautomatische bloeddrukmeter is een apparaat dat bestaat uit de bloeddrukmeter zelf en een handballon. Via de handballon pompt men lucht door de manchetslang die dan de manchet oppompt. Als de manchet opgepompt is begint de bloeddrukmeter automatisch de bloeddruk te meten en verschijnen de waarden op de display. Deze manier van bloeddruk meter vind men vooral terug bij bovenarm bloeddrukmeters. Deze halfautomatische bloeddrukmeters beschikken vaak ook over een geheugen waarin de metingen kunnen worden opgeslagen zodat ze eventueel op een later tijdstip weer kunnen worden opgevraagd.

Volautomatische bloeddrukmeters

De volautomatische bloeddrukmeter werkt op dezelfde manier als de halfautomatische bloeddrukmeter met uitzondering van het oppompen. Bij volautomatische bloeddrukmeters wordt er gewerkt men een manchet dat zich automatisch opblaast. Als de manchet volledig is opgeblazen begint de bloeddrukmeter met het meten van de bloeddrukmeter. Net zoals bij halfautomatische apparaten beschikken de bloeddrukmeters die volledig automatisch zijn ook vaak over geheugenplaatsen. Deze manier van werken komt men vooral tegen bij polsbloeddrukmeters.

Uiteraard is de volautomatische bloeddrukmeter het meest voor de hand liggend aangezien alles volledig automatisch gebeurd en men dus meer zeker is van een accurate meting (onder ideale omstandigheden).

Hulp nodig bij het kiezen van de beste bloeddrukmeter?